Opvoeding

Een Rhodesian Ridgeback is een hond met een eigenzinnig karakter en daardoor niet voor iedereen geschikt. Een gehoorzaamheidscursus bij een kynologenclub is daarom beslist geen overbodige luxe. Let er bij het uitzoeken van de cursus op dat de nadruk tijdens de lessen ligt op de aandacht relatie baas/hond en op het begeleiden van de hond, zeker wat betreft het contact met andere honden. Je zult veel en regelmatig met je hond moeten bezig zijn, zowel binnen als buiten. Spelen met andere honden mag, maar dan uitsluitend als jij dat goedvindt. Na de puppycursus houdt de training niet op. Een Rhodesian Ridgeback blijft ongeveer 3 jaar puberaal en gedurende al die tijd blijft het opvoeden een pure noodzaak. Start zo snel mogelijk met een puppycursus van zodra je het hondje hebt opgehaald. Als dat niet mogelijk is, moet u zelf vast beginnen met een aantal zaken, zoals uitlaten, laten wennen aan ’s nachts alleen zijn en zindelijkheidstraining. Het leerprincipe van de Rhodesian Ridgebacks moet voornamelijk gebaseerd zijn op belonen. De hond is geen mens dus schrijf hem dan ook geen menselijke gevoelens toe.

Het socialiseren van een pup is erg belangrijk. De socialisatieperiode duurt tussen 3 en 12 weken. Dit is een beslissende periode in zijn leven, wil de hond zich ontwikkelen tot een volwaardig huisdier. De eerste acht weken ligt de verantwoordelijkheid bij de fokker dat de pups goed worden verzorgd en gesocialiseerd. Het is dan aan jou de fokker van uw pup zorgvuldig te kiezen. Als je een pup koopt die geen goede start gehad heeft, moet je de verloren tijd inhalen door heel hard aan socialisatie te werken.Vanaf het moment dat de pup met jou mee naar huis komt, ben jij verantwoordelijk voor de socialisatie. Die houdt overigens niet op na 12 weken. Dit proces moet eigenlijk doorgaan tot de volwassen leeftijd is bereikt. Hoe ouder de hond hoe moeilijker het socialiseren verloopt. Maak dus maximaal gebruik van die periode. Hoe meer u tijdens deze periode de hond ervaringen laat opdoen, hoe beter uw hond zal opgroeien tot een evenwichtige hond die elke situatie aankan zonder angst en/of stress. Tijdens deze periode opgedane indrukken zijn blijvend voor het leven, zowel de positieve als de negatieve. Je bent het aan je hond verplicht hier genoeg tijd voor uit te trekken.

Neem je pup van jongs af aan zoveel mogelijk overal mee naar toe (autoritjes, kinderspeelplaats, openbare markten, station enz). Leer uw hond alles waarvan u denkt dat hij dat in zijn leven zal tegenkomen of moet kennen. Alles wat de pup niet heeft leren kennen, zal hij later wantrouwen. Opgroeien in een geïsoleerde omgeving waar ze nooit vreemde mensen ontmoeten of hele dagen alleen thuis omdat de baasjes werken is voor geen enkele hond goed. Woon je in de stad, bezoek dan het platteland zodat hij koeien, schapen, eenden enz kan leren kennen.

Als je pup nog niet alle inentingen heeft gekregen, wees dan voorzichtig met contacten op openbare uitlaatplaatsen en plekken waar veel ontlasting ligt van andere honden. Daar bestaat een verhoogde kans op besmetting van ziekten. Neem zelf de gewoonte aan alle ontlasting van je hond direct op te ruimen. 

Veelvuldig contact met andere honden is alleen maar positief en willen we aanmoedigen, maar let er op dat ten allen tijde de nadruk vooral op het contact met de baas moet liggen. Het is het baasje die die contacten met andere honden regelt. Jij, als baasje, bepaalt altijd wanneer er met een andere hond gespeeld mag worden. Zorg ervoor dat er enkel kan gespeeld worden met een hond die je kent en die een goed gedrag vertoont ten overstaan van een pup. Het baasje moet er voor zorgen, dat de contacten rustig en goed verlopen. Dit zal later grote voordelen geven bij onder andere het los-aan-de-lijn lopen.

Fokkers helpen je vaak met een brochure waarin we uitleggen hoe je de volgende aspecten dient aan te pakken: hoe krijg ik mijn pup zindelijk? hoe pak ik de training aan met andere honden? hoe train ik mijn hond om alleen te zijn? hoe vang ik een onzeker hondje op? hoe ga ik verder met de socialisatie van mijn pup? zijn er nog aspecten waar ik extra bij deze pup op moet letten? wat kan ik wel of moet ik niet doen met deze pup?

Tot slot nog dit, de Rhodesian Ridgeback is een hond die veel beweging nodig heeft. Een flinke wandeling van minimaal 2 uur iedere dag zal hij zeer op prijs stellen.

Kinderen

De vraag of de Rhodesian Ridgeback geschikt is om bij jonge kinderen in huis te nemen kan bevestigend worden. Realiseer je echter dat veel er ook van afhangt in hoeverre je de kinderen zelf opvoedt om met honden om te gaan. Bedenk dat niet alle honden even makkelijk met kinderen omgaan en niet alle kinderen zo voorbeeldig met honden. Bedenk ook dat als er wat mis gaat dit niet aan het kind of je hond ligt maar aan jezelf, als ouder. Jij bent er verantwoordelijk voor dat het kind respect wordt bijgebracht voor de hond en dat er geen confronterende situaties kunnen ontstaan. Besef dat een kind de lichaamstaal van een hond (nog) niet zal begrijpen en dus de waarschuwingen die de hond geeft voorafgaand aan een verdedigende uitval, (nog) niet kan herkennen. 

Hier volgen een aantal tips die je aan je eigen kinderen of buurtkinderen kunt leren die oud genoeg zijn om dit te kunnen begrijpen:

de hond altijd naar je toe roepen, nooit er zelf op afgaan (een lagere rang gaat altijd naar een hoger toe)

niet hard gillen, ruziën of wegrennen waar de hond bij is

de hond in zijn waarde laten (respect tonen), dus : een slapende hond gerust laten, niet te wild met hem te spelen, geen vingers in oren, ogen of neus stoppen, niet proberen hem op te tillen, plagen/pesten, wakker schudden, uit de mand trekken, aankleden, aan de voerbak of kluif komen en ga zo maar door

honden hebben behoefte aan rust en een veilige slaapplaats

geen onnodige of tegenstrijdige commando’s geven: 1x zeggen is genoeg, anders leer je de hond dat je het toch nog wel eens zegt, dus hoeft hij niet direct te luisteren

nooit een hond in de ogen staren

niet op de grond naast de hond gaan liggen (of in de mand naast de hond), altijd het gezicht hoger houden dan de kop van de hond

je gezicht nooit te dicht bij de hond houden

de kinderen hun speelgoed opruimen, dus geen kleine dingen laten rondslingeren waar de pup bij kan

Zijn de kinderen nog te jong om hen dit al duidelijk te maken, zorg dan dat je kind en hond nooit alleen laat. Voorkomen is beter dan genezen. Heb je zelf geen kinderen, maar weet je dat je hond in de toekomst (veel) in contact zal komen met kinderen, leer hem dan vanaf zijn puppiejaren wat kinderen zijn. Ga eens een blokje om, langs de lagere school tijdens het schoolkwartier bijvoorbeeld. Laat een buurjongen of -meisje de pup eens een brokje geven, zo leert je hond dat kinderen leuk zijn. Ook hier is het spreekwoord van toepassing: ‘jong geleerd is oud gedaan’.

Maar voor alle rassen geldt: ‘laat je hond en kind nooit samen alleen’.

Met dank aan de ‘Rhodesian Ridgeback Club Nederland’

nl_BE